Marie Gudme Leth – en pioner i dansk stoftryk

23. MAR 2022

Foto: Bitten Hegelund og Henrik Ginge/Det Kongelige Akademi

I et vidunderligt forårsvejr mødtes Vennerne i Designværkstedet for at høre museumsinspektør Kirsten Toftegaard fortælle om den danske stoftrykker Marie Gudme Leths liv og livsværk – et emne Kirsten Toftegaard har skrevet en stor, smuk bog om.

Marie Gudme Leth (1895 – 1997) genindførte stoftryk som kunsthåndværk i Danmark – bl.a. inspireret af studierejser i udlandet. Hun skabte en mønsterrig og somme tider humoristisk stil i sine stoffer, som publikum tog til sig i en tid, der ellers var præget af funktionalismens enkelthed. Fra 1930 opbyggede hun uddannelsen i stoftryk på Kunsthåndværkerskolen i København, hvor hun ledte ’klassen’ indtil 1948. Samtidig åbnede hun i 1935 virksomheden Dansk Kattuntrykkeri, som hun senere forlod pga. uoverensstemmelser med sine investorer. Derefter etablerede hun eget værksted.

Marie Gudme Leth formående at omkalfatre sit udtryk i stoftrykket svarende til forandringer i tidens ånd – fra de lette planter trykt på lys bund i 1940’erne til intense farver dækkende hele bunden i de sene 1950’ere.

Undervejs i foredraget nød vennerne en lækker ’madpakke’ og et glas vin.

 

Lone Rahbek Christensen