Nyhedsbrev Juli 2023

Kære Venner

Så er vi godt i gang med efterårssæsonen, og vi har allerede afholdt to velbesøgte arrangementer. Et foredrag af Martin Keiding om Store Huses Arkitektur i august og et besøg på den smukke herregård Løvenborg her midt i september.

I kan læse om begge dele på vores hjemmeside.

Vi vil også igen opfordre jer til at abonnere på museets nyhedsbrev, så I kan følge med i de mange spændende aktiviteter, der afholdes på museet. Tilmelding sker på museets hjemmeside under fanen ’nyheder’.

I er allerede blevet præsenteret for en væsentlig del af efterårets arrangementer i sommerens nyhedsbrev. Men I får lige en reminder her over de allerede annoncerede events.

Som noget nyt har vi nu også julearrangementet på plads.

 

Kunst på Borgen’

Vi gentager forårets succes med en omvisning i Folketingets samling af kunst med efterfølgende middag. På omvisningen præsenteres kunsten i Folketingets mange forskellige gruppeværelser, udvalgsværelser, på gangarealet og i selve Folketingssalen. Her får man indblik i, hvordan kunsten og det politiske liv væves ind i hinanden. Kunsten på Christiansborg afspejler dansk kunsthistorie og rummer en bred vifte af danske malerier fra 1800-tallets guldaldermalerier til de nyeste statsministerportrætter. Invitation og tilmelding følger senere.

Sted: ’Besøgsindgangen’ under Store Trappe (Folketingets hovedindgang) i Rigsdagsgården ved Folketingets hovedtrappe, tirsdag den 24. oktober 2023 kl. 17.00 – 18.30. Med efterfølgende middag.

Læs invitationen og find link til tilmelding her:

https://usercontent.one/wp/www.designmuseetsvenner.dk/wp-content/uploads/2023/06/Kunst-paa-Borgen-invitation-m-link.pdf 

 

Jens Quistgaard – The Sculpting Designer’

Jens Quistgaard The Sculpting Designer’ er titlen på en stor bog fra det internationale forlag Phaidon udgivet i år, som i ind- og udland har fået fantastiske anmeldelser. I den anledning har ’Vennerne’ inviteret bogens forfatter Stig Guldberg til at holde foredrag om Jens Quistgaard (1919-2008), hvis værker i dag er repræsenteret på de store museer i Europa og USA.

Sted: Festsalen, torsdag den 2. november 2023 kl. 16.30 – 19.

Læs invitationen og find link til tilmelding her: https://usercontent.one/wp/www.designmuseetsvenner.dk/wp-content/uploads/2023/05/Jens-Quistgaard-invitation-pdf.pdf 

 

Ida Engholm – Design og designtænkning’

Professor Ida Engholm fra Det Kongelige Akademi har udgivet en ny bog, Design for the New World. From Human Design to Planet Design, der præsenterer et nyt paradigme i design og designtænkning. Bogen er udgivet af det internationale forlag Intellect Press og har fået flot modtagelse, første oplag blev udsolgt på kun fire uger.

Foredraget finder sted torsdag den 16. november.

I vil senere få en invitation med oplysning om tid og lokale.

 

Julearrangement – Lisbet Friis’ tekstilkunst og julemiddag’

’Vennernes’ julemiddag 2023 indledes med et foredrag af Danmarks store tekstilkunstner Lisbet Friis, der vil fortælle om sit kunstneriske virke og værk – i al sin bredde. Det sker i anledning af, at Designmuseum Danmark netop i år har erhvervet Lisbet Friis’ værk Archive of Handprinted Textiles qua en donation fra Ny Carlsberg Fondet. Værket vil være udstillet under foredraget.

Efter et glas vin, nyder vi sammen årets julemiddag.

Sted: Festsalen, tirsdag den 28. november 2023 kl 17.

Læs invitationen og find link til tilmelding her:

https://usercontent.one/wp/www.designmuseetsvenner.dk/wp-content/uploads/2023/09/Julearrangement-2023-invitation-pdf.pdf

 

De bedste hilsner, på vegne af bestyrelsen

Jeppe Skadhauge og Grete Thrane

Om Designmuseets Venner

Designmuseet er en juvel blandt danske museer med sine mageløse og mangfoldige samlinger – perlerækker – af kunsthåndværk, dekorativ kunst og kunstindustri. Design udfolder sig over alt i vores tilværelse, fra typografien på små lægemiddeltabletter til store billedvævninger, design til rum med hygge og elegance, design til praktisk brug og til udsmykning, urtepotte- og skikkelsesskjulere (læs: overtøj) for enhver smag undtagen den dårlige! Righoldigheden af genstande og stilarter har kun begrænset rum i Designmuseet, men rokader og særudstillinger råder bod på pladsmanglen.

Designmuseet har haft en venneforening siden 1910, ”Kunstindustrimuseets Venner”, nu ”Designmuseets Venner”. Som de gode venner, vi er, dyrker og støtter vi Designmuseet, vi nyder godt af rundvisninger, ekspertforedrag, besøg hos kunsthåndværkere og designfremstillere, rejser ud i Europa, fx for at opleve art nouveau i borgmesterens repræsentationslokaler i Prag; i art nouveau rummene i Hamborgs Kunst und Gemeinde Museum og på Gottorp Slot; og sølv, Silkemuseet i Lyon, og lokalt sølvtøj, fliser og kniplinger på Tønder Museum, som tillige har fyldt opgangen i det gamle vandtårn med Hans J. Wegners møbler. ”Vennerne” ynder også et selskabeligt samvær og vil sikkert hævde, at et smukt dækket bord er godt design!

”Friendship is in need of constant renewal” skrev Francis Bacon (1561-1626), den engelske filosof, jurist og politiker, i sit essay “On Friendship”. Jeg har fornyet mit venskab med Designmuseet konstant siden 1970’erne, og jeg er blevet rigt belønnet, mageløst og mangfoldigt!

Ole Thage (1928-2022),  æresmedlem

Formål

§1 i Vedtægterne:
Selskabet Designmuseets Venner er stiftet i København den 5. november 1910 under navnet Kunstindustrimuseets Venner og har som hovedformål at støtte Designmuseum Danmark, dets samlinger og dets virke.

Endvidere er det Selskabets formål at samle medlemmerne og holde dem orienteret om museets virke og udviklingen inden for kunstindustri, kunsthåndværk og design.

Medlemskab

Bliv medlem af Designmuseets Venner
• hvis du er interesseret i at følge med på designfronten – på alle skalatrin
• hvis du interesserer dig for design, møbelkunst og kunsthåndværk
• hvis du ønsker at støtte museets virke bl.a. gennem Venneforeningens årlige donationer
• hvis du ønsker at møde andre engagerede mennesker, der interesserer sig for design

Bestyrelsen Designmuseets Venner 2023

Jeppe Skadhauge, advokat, formand
Grete Thrane, mag.art., næstformand
Karen Munk Christensen, cand.jur., kasserer
Poul Christiansen, arkitekt MAA, designer
Hanne Dalsgaard, arkitekt MAA, designer
Lone Rahbek Christensen, europæisk etnolog, mag.art.
Eva Esmarch, cand.jur., nævnssekretær
Annette Hesselbjerg Lund. Major Donor & Event Specialist
Bo Linnemann, arkitekt MAA, designer
Anne-Louise Sommer, mag.art., museumsdirektør

Venneforeningens medlemmer af Designmuseets repræsentantskab 2023

Jeppe Skadhauge, advokat, formand *
Karen Munk Christensen, cand.jur.
Bo Linnemann, arkitekt MAA, founding partner af Kontrapunkt
Lone Rahbek Christensen, mag.art., europæisk etnolog
Hanne Dalsgaard, arkitekt MAA, designer

*Medlem af Designmuseets Bestyrelse

Vores Verden:

Designmuseum Danmark

Vennerne har siden 1910 haft til hovedformål at støtte Designmuseum Danmark, dets samlinger og dets virke. Ud over udstillinger, events, pressenyt, aktuel undervisning og biblioteksnyheder sker der rigtigt meget på Designmuseum Danmark. Ligesom os, kan du følge med i anbefalinger og nyheder om nye tiltag, udgivelser eller lignende, der sætter design på dagsordenen.

SAMMUS

Designmuseets Venner er medlem af SAMMUS, en sammenslutning af museumsforeninger i Danmark. Det er en landsdækkende interesseorganisation for foreninger, der driver eller støtter museer. Se mere på www.sammus.dk

SAMMUS udgiver et nyhedsbrev 5-6 gange om året, som ligger på SAMMUS’ hjemmeside.

Formkraft

Danske Kunsthåndværkere & Designere har opbevaret fysiske eksemplarer af tidsskrifter inden for feltet, fra 1948 til 2009. Foreningen bærer derfor på en lang og veldokumenteret historik, der via tidsskrifter har holdt feltet og generelle interessenter opdateret. Det har længe været et ønske at digitalisere tidsskrifterne for på bedste danske vis, at demokratisere al den viden de rummer, og give et størst muligt publikum, mulighed for at dykke ned i historien – online.

Arkivmaterialet skulle ikke stå alene hvorfor platformen Formkraft er skabt for at arkivet kan sameksistere med et kontemporært onlinemagasin.