NYHEDSBREV JANUAR 2024

Kære Venner

Godt Nytår til alle.

En ny æra har taget sin begyndelse med tronskiftet og vor nye regent Kong Frederik X. Ved genåbningen af Designmuseet holdt Kronprins Frederik åbningstalen. Kronprinsen viste stor hengivenhed for det enestående kunstværk, som bygninger, rum og udstillinger udgør – og klart blik for den fine dynamik, der opstår, hvor arkitekturen møder moderne kunsthåndværk, kunstindustri og design. Med sin erfaring fra transformationen af Frederik VIII’s palæ nærer vores Konge en særlig glæde ved det fine resultat af museets forvandling.

Vi ser frem til at følge Kongeparrets levende interesse og glæde for museets genstandsfelt. Vi vil samtidig udtrykke vor dybfølte taknemlighed for den bevågenhed som H. M. Dronning Margrethe i hele sin regentperiode har vist kunst og kultur og vores højtskattede Museum.

 

Kommende arrangementer:

Til samtlige arrangementer vil invitation og tilmeldingslink blive udsendt separat, så hold øje med din mailboks. Og bemærk venligst, at arrangementet nedenfor om Irma-udstillingen allerede er den 8. februar.

 

”En stærk designidentitet. Irma.”

Hør museumsinspektør og kurator på Irma-udstillingen Anne Cathrine Wolsgaard fortælle om supermarkedskædens fascinerende designhistorie og stærke fokus på at bringe kunst og design ind i folks hverdag. Udstillingen IRMA – EN DESIGNHISTORIE, som åbner den 1. februar 2024, sætter spot på Irma som designvirksomhed: Hvordan kæden på både lille og stor skala har
gennemtænkt designet – fra etiketten på f.eks. Maj-drik over de kendte viskestykker til lysende blå facadeskilte – og tidligt udviklede en række designs, der i dag er ikoniske: Lysreklamen med den æglæggende høne, den blå Irmakaffe, kaffemålet og mange flere. Irma var også først med at samlerobjekter. Udstillingen, som er den første museumsudstilling om Irma, giver et unikt indblik i Irmas designhistorie og udviklingen af supermarkedskædens velkendte logo – Irmapigen.

Tid og sted: 8. februar 2024, kl. 16.30-18.00. Vi starter med foredrag i Festsalen og går derefter ned i udstillingen.

 

”De sidste 20 år, – og hvad fremtiden bringer”. Besøg hos Stelton.

Direktør og ejer Michael Ring vil fortælle om Steltons historie de sidste 20 år, Stelton lige nu, og Stelton i fremtiden.

I 2004 overtog familien Ring virksomheden, og siden har Stelton udvidet samarbejdet med internationale designere og arkitekter. De medvirker til, at Steltons sortiment fortsat er kendetegnet ved en syntese mellem form og funktion og innovative ideer. Stelton har intern produktudvikling og kvalitetssikring og stræber efter at være et brand, som verdens bedste designere ønsker at arbejde for.

Stelton har blandt andet arbejdet sammen med Arne Jacobsen, som designede klassikeren ”Cylinda-line”, og hvem kender ikke Erik Magnussens ikoniske termokande, som oprindeligt var et
ønske fra Steltons side om at få designet en termokande som passede til Cylinda-line serien.

Siden da har Stelton også arbejdet sammen med mange andre designere og skabt en stor vifte af smukke produkter.

Tid og sted: 29. februar 2024, kl. 16.30-18.30 hos Stelton, Christianshavns Kanal 4, 1406 KBH. K.

 

”Arkitekt Jean Nouvels danske mesterværk”. Rundvisning og tapas i DR Koncerthuset.

Koncertsalen er blandt verdens mest imponerende musikscener og på alle måder den mest imponerende sal blandt arkitekt Jean Nouvels mesterværker. En usædvanlig arkitektur, et bjergtagende design og en enestående akustik, skabt af verdens måske bedste akustiker Yasuhisa Toyota.

Vores rundviser er projektleder Niels Erik Lund, som har et helt unikt kendskab til koncerthuset. Niels Erik deltog i hele designfasen og var fra starten bindeled mellem arkitekt, akustiker og byggeprojekt og husets kommende brugere, hvorfor hans viden er meget bred. Niels Erik har som tidligere ejer af musikstudiet Easy Sound en indgående viden om akustik og efter færdiggørelsen af koncerthuset blev han headhuntet og ansat som ansvarlig projektleder i Sydney Opera House under den nyeste renovering af operahusets største sal.

Vi vil komme vidt omkring og glæd dig til at høre, hvordan Jean Nouvel har været inspireret af både maleren Edvard Munch og forfatteren Peter Høeg.

Tid og sted: 14. marts 2024, kl. 16.30 – ca. 19.30 DR Koncerthuset, Ørestads Boulevard.

 

”Generalforsamling og foredrag”
Tid og sted: 11. april 2024 i Festsalen

Indkaldelse til generalforsamlingen og nærmere om aftenens foredrag og middag følger senere. Bestyrelsen arbejder endvidere med planlægningen af arrangementer med følgende temaer:

” Inspiration eller plagiet” – ved Ole Damsbo.
”Vin og viden”, quiz og skattejagt på museet.
”Opfølgning på efterårets foredrag om ”Store Huse””

De bedste hilsner, på vegne af bestyrelsen

Jeppe Skadhauge og Annette Hesselbjerg Lund

Om Designmuseets Venner

Designmuseet er en juvel blandt danske museer med sine mageløse og mangfoldige samlinger – perlerækker – af kunsthåndværk, dekorativ kunst og kunstindustri. Design udfolder sig over alt i vores tilværelse, fra typografien på små lægemiddeltabletter til store billedvævninger, design til rum med hygge og elegance, design til praktisk brug og til udsmykning, urtepotte- og skikkelsesskjulere (læs: overtøj) for enhver smag undtagen den dårlige! Righoldigheden af genstande og stilarter har kun begrænset rum i Designmuseet, men rokader og særudstillinger råder bod på pladsmanglen.

Designmuseet har haft en venneforening siden 1910, ”Kunstindustrimuseets Venner”, nu ”Designmuseets Venner”. Som de gode venner, vi er, dyrker og støtter vi Designmuseet, vi nyder godt af rundvisninger, ekspertforedrag, besøg hos kunsthåndværkere og designfremstillere, rejser ud i Europa, fx for at opleve art nouveau i borgmesterens repræsentationslokaler i Prag; i art nouveau rummene i Hamborgs Kunst und Gemeinde Museum og på Gottorp Slot; og sølv, Silkemuseet i Lyon, og lokalt sølvtøj, fliser og kniplinger på Tønder Museum, som tillige har fyldt opgangen i det gamle vandtårn med Hans J. Wegners møbler. ”Vennerne” ynder også et selskabeligt samvær og vil sikkert hævde, at et smukt dækket bord er godt design!

”Friendship is in need of constant renewal” skrev Francis Bacon (1561-1626), den engelske filosof, jurist og politiker, i sit essay “On Friendship”. Jeg har fornyet mit venskab med Designmuseet konstant siden 1970’erne, og jeg er blevet rigt belønnet, mageløst og mangfoldigt!

Ole Thage (1928-2022),  æresmedlem

Formål

§1 i Vedtægterne:
Selskabet Designmuseets Venner er stiftet i København den 5. november 1910 under navnet Kunstindustrimuseets Venner og har som hovedformål at støtte Designmuseum Danmark, dets samlinger og dets virke.

Endvidere er det Selskabets formål at samle medlemmerne og holde dem orienteret om museets virke og udviklingen inden for kunstindustri, kunsthåndværk og design.

Medlemskab

Bliv medlem af Designmuseets Venner
• hvis du er interesseret i at følge med på designfronten – på alle skalatrin
• hvis du interesserer dig for design, møbelkunst og kunsthåndværk
• hvis du ønsker at støtte museets virke bl.a. gennem Venneforeningens årlige donationer
• hvis du ønsker at møde andre engagerede mennesker, der interesserer sig for design

Bestyrelsen Designmuseets Venner 2023

Jeppe Skadhauge, advokat, formand
Grete Thrane, mag.art., næstformand
Karen Munk Christensen, cand.jur., kasserer
Poul Christiansen, arkitekt MAA, designer
Hanne Dalsgaard, arkitekt MAA, designer
Lone Rahbek Christensen, europæisk etnolog, mag.art.
Eva Esmarch, cand.jur., nævnssekretær
Annette Hesselbjerg Lund. Major Donor & Event Specialist
Bo Linnemann, arkitekt MAA, designer
Anne-Louise Sommer, mag.art., museumsdirektør

Venneforeningens medlemmer af Designmuseets repræsentantskab 2023

Jeppe Skadhauge, advokat, formand *
Karen Munk Christensen, cand.jur.
Bo Linnemann, arkitekt MAA, founding partner af Kontrapunkt
Lone Rahbek Christensen, mag.art., europæisk etnolog
Hanne Dalsgaard, arkitekt MAA, designer

*Medlem af Designmuseets Bestyrelse

Vores Verden:

Designmuseum Danmark

Vennerne har siden 1910 haft til hovedformål at støtte Designmuseum Danmark, dets samlinger og dets virke. Ud over udstillinger, events, pressenyt, aktuel undervisning og biblioteksnyheder sker der rigtigt meget på Designmuseum Danmark. Ligesom os, kan du følge med i anbefalinger og nyheder om nye tiltag, udgivelser eller lignende, der sætter design på dagsordenen.

SAMMUS

Designmuseets Venner er medlem af SAMMUS, en sammenslutning af museumsforeninger i Danmark. Det er en landsdækkende interesseorganisation for foreninger, der driver eller støtter museer. Se mere på www.sammus.dk

SAMMUS udgiver et nyhedsbrev 5-6 gange om året, som ligger på SAMMUS’ hjemmeside.

Formkraft

Danske Kunsthåndværkere & Designere har opbevaret fysiske eksemplarer af tidsskrifter inden for feltet, fra 1948 til 2009. Foreningen bærer derfor på en lang og veldokumenteret historik, der via tidsskrifter har holdt feltet og generelle interessenter opdateret. Det har længe været et ønske at digitalisere tidsskrifterne for på bedste danske vis, at demokratisere al den viden de rummer, og give et størst muligt publikum, mulighed for at dykke ned i historien – online.

Arkivmaterialet skulle ikke stå alene hvorfor platformen Formkraft er skabt for at arkivet kan sameksistere med et kontemporært onlinemagasin.