Om Designmuseets Venner

Designmuseet er en juvel blandt danske museer med sine mageløse og mangfoldige samlinger – perlerækker – af kunsthåndværk, dekorativ kunst og kunstindustri. Design udfolder sig over alt i vores tilværelse, fra typografien på små lægemiddeltabletter til store billedvævninger, design til rum med hygge og elegance, design til praktisk brug og til udsmykning, urtepotte- og skikkelsesskjulere (læs: overtøj) for enhver smag undtagen den dårlige! Righoldigheden af genstande og stilarter har kun begrænset rum i Designmuseet, men rokader og særudstillinger råder bod på pladsmanglen.

Designmuseet har haft en venneforening siden 1910, ”Kunstindustrimuseets Venner”, nu ”Designmuseets Venner”. Som de gode venner, vi er, dyrker og støtter vi Designmuseet, vi nyder godt af rundvisninger, ekspertforedrag, besøg hos kunsthåndværkere og designfremstillere, rejser ud i Europa, fx for at opleve art nouveau i borgmesterens repræsentationslokaler i Prag; i art nouveau rummene i Hamborgs Kunst und Gemeinde Museum og på Gottorp Slot; og sølv, Silkemuseet i Lyon, og lokalt sølvtøj, fliser og kniplinger på Tønder Museum, som tillige har fyldt opgangen i det gamle vandtårn med Hans J. Wegners møbler. ”Vennerne” ynder også et selskabeligt samvær og vil sikkert hævde, at et smukt dækket bord er godt design!

”Friendship is in need of constant renewal” skrev Francis Bacon (1561-1626), den engelske filosof, jurist og politiker, i sit essay “On Friendship”. Jeg har fornyet mit venskab med Designmuseet konstant siden 1970’erne, og jeg er blevet rigt belønnet, mageløst og mangfoldigt!

Ole Thage, æresmedlem

Forårs nyhedsbrev

Kære venner i Designmuseets Venneforening,

Endelig! I onsdags blev der så åbnet op for store dele af den alt for længe nedlukkede kulturelle verden igen – håber I alle har nydt muligheden af at være sammen med andre mennesker på udstilling, museum eller café/restaurant. Da Dorte og jeg var ude at spise i fredags, var der en pragtfuld positiv og begejstret stemning – man kunne MÆRKE at alle var glade. Og foråret er lige på trapperne – selv om det stadig er koldt – den 5. maj springer bøgen ud!

Nu kan vi derfor være ret sikre på, at vores tre kommende arrangementer bliver til noget på de anførte dage – se endvidere vedhæftede invitationer. Flere af dem har været udsat indtil flere gange, så tjek datoerne og tjek at I har tilmeldt Jer dem, I gerne vil deltage i. Fx var der i fredags stadig plads på Pouls meget spændende foredrag og mini-workshop om ”At folde verden i papir”! Fra den 6. maj er det tilladt at forsamles op til 25 personer indendørs og 75 personer udendørs – dog stadig med mundbind, afspritning og god afstand. Så på forårsgensyn til et eller flere af følgende arrangementer:

  • Onsdag den 5. maj kl. 16 – 17 har Designmuseet inviteret til et åbent arrangement i forgården
  • Onsdag den 12. maj kl. 16 – ca. 20: ”At folde verden i papir”, foredrag og miniworkshop af arkitekt og designer Poul Christiansen
  • Onsdag den 19. maj kl. 17 – ca. 20: ”Royal Copenhagen porcelæn 1775 – 2020”, foredrag af kulturhistorikere Lone Rahbæk
  • Onsdag den 31. maj kl. 17 – ca. 20: ”Fra couture til arbejdstøj”, foredrag af beklædningsdesigner Vibeke Lassen Nielsen
  • Torsdag den 10. juni kl. 16: Ordinær generalforsamling i Designværkstedet. Indkaldelse med dagsorden og bilag vil senere blive udsendt, men reserver datoen allerede nu.

Vi har glædet os rigtig længe til at kunne mødes igen – og vi glæder os rigtig meget til at se Jer.

På gensyn

Johan Adam Linneballe
Formand

Formål

§1 i Vedtægterne:
Selskabet Designmuseets Venner er stiftet i København den 5. november 1910 under navnet Kunstindustrimuseets Venner og har som hovedformål at støtte Designmuseum Danmark, dets samlinger og dets virke.

Endvidere er det Selskabets formål at samle medlemmerne og holde dem orienteret om museets virke og udviklingen inden for kunstindustri, kunsthåndværk og design.

Medlemskab

Bliv medlem af Designmuseets Venner
• hvis du er interesseret i at følge med på designfronten – på alle skalatrin
• hvis du interesserer dig for design, møbelkunst og kunsthåndværk
• hvis du ønsker at støtte museets virke bl.a. gennem Venneforeningens årlige donationer
• hvis du ønsker at møde andre engagerede mennesker, der interesserer sig for design

Bestyrelsen Designmuseets Venner 2020

Johan Adam Linneballe, designer, CEO, formand
Nina Linde, næstformand
Karen Munk Christensen, cand.jur., kasserer
Jeppe Skadhauge, advokat
Grete Thrane, mag.art.
Karin Carlander, designer, væver
Marietta Kolind, arkitekt MAA
Poul Christiansen, arkitekt MAA, designer
Anne-Louise Sommer, mag.art., museumsdirektør

Venneforeningens medlemmer af Designmuseets repræsentantskab 2020

Johan Adam Linneballe, designer, CEO, formand *
Nina Linde, næstformand
Jeppe Skadhauge, advokat *
Grete Thrane, mag.art.
Karin Carlander, designer, væver

*Medlem af Designmuseets Bestyrelse

Sammus

Designmuseets Venner er medlem af SAMMUS, en sammenslutning af museumsforeninger i Danmark. Det er en landsdækkende interesseorganisation for foreninger, der driver eller støtter museer. Se mere på www.sammus.dk

Vennerne har et medlem i SAMMUS’ bestyrelse. Det er pt Grete Thrane.
Grete har som repræsentant for SAMMUS også en plads i redaktionskomiteen for Danske Museer, der er et fagblad for danske museer.

SAMMUS udgiver et nyhedsbrev 5-6 gange om året, som ligger på SAMMUS’ hjemmeside.