NYHEDSBREV MAJ 2025
Kære Venner
Så nåede vi endnu en sommers begyndelse, og traditionen tro benytter vi anledningen til at se tilbage på forårets mange aktiviteter. Det har været en livlig og begivenhedsrig periode, hvor vi både har mødt ny viden, mødt hinanden og mødt design i alle dets former – fra klassisk keramik og japanske træsnit til moderne arkitektur og portugisisk formgivning. Tusind tak til alle jer, der deltager, deler og bidrager til vores levende fællesskab.
Med årets donation fra Vennerne har Designmuseet kunnet erhverve glaskunstner Maria Bang Espersens værk Point of View fra 2023. Værket er nu ankommet og fremstår i al sin betagende kompleksitet. I en periode vil det være udstillet i rum 3 – det lille rum mellem forhallen og caféen – sammen med flere væsentlige erhvervelser fra 2024, som tilsammen illustrerer spændvidden i museets indsamlingsområde: design og kunsthåndværk. Kig forbi og oplev denne lille, koncentrerede miniudstilling – en sanselig oplevelse, der giver et skarpt blik på samtidens formgivning.
Hvad rører sig i designverdenen ifølge AI?
Designåret 2025 har allerede budt på spændende tendenser. I interiøret vinder tekstur og sanselighed frem – natursten, træ og farvemættede rum skaber atmosfære og ro. Samtidig ses en bølge af modulære møbler og bæredygtige løsninger, der afspejler vores fleksible livsstil. Grafisk design er præget af både AI og nostalgi – pixelæstetik og stærke farver møder algoritmegenererede former. Det er tydeligt, at design i dag skal være både funktionelt og følelsesmæssigt engagerende – med fokus på både individ og fællesskab. Er vi enige?
OPFORDRING!
Ved generalforsamlingen blev det foreslået, at alle medlemmer – om muligt – forsøger at skaffe et nyt medlem. Så har du en ven, veninde eller en nysgerrig nevø med sans for design, så tag vedkommende under armen og få dem med i folden. Jo flere venner, jo mere design – og jo sjovere selskab!
The “why” and “how” of design!
Why do the best-designed things work and the less successful ones fail?
Dette spørgsmål stiller professor Richard Elliott onsdag den 4. juni 2025 kl. 16.30–18.30 i Designmuseets festsal. Richard Elliott dykker ned i designets æstetik og funktion. Hvad adskiller det gode design fra det middelmådige? Oplægget foregår på engelsk, men alle spørgsmål kan stilles på dansk.
Invitationen er vedhæftet dette nyhedsbrev.
Tilmelding og betaling via dette link:
https://2196.foreninglet.dk/memberportal/subscribe/index/168455
Siden sidst har vi oplevet:
Generalforsamling og Gunhild Borggreens foredrag om “I krig og kærlighed”
Den 10. april blev årets generalforsamling traditionen tro afholdt i museets festsal, efterfulgt af Gunhild Borggreens spændende oplæg om den aktuelle udstilling. Med fokus på japanske træsnit og de visuelle kulturers spænding mellem krig og erotik blev vi ført ind i Edo-periodens fascinerende univers.
Referat og formandens beretning findes på www.designmuseetsvenner.dk
Årets rejse: Lissabon – lys, farver og portugisisk design
Den planlagte vennerejse til Lissabon bød på en dramatisk start, da et landsdækkende strømsvigt i Portugal og Spanien tvang flyet til at lande i Porto. Efter samlet 12 timer i fly og lufthavn og en natlig bustur nåede gruppen frem – forsinkede, men ved godt mod. Denne uvante begyndelse blev hurtigt vendt til et styrket fællesskab, og resten af ugen blev en rig rejse gennem design, kunst og kultur.
Fra det stemningsfulde Hotel Convent Square gik turen rundt i byen: med sporvogn til udsigtspunktet Portas do Sol og videre gennem Alfamas smalle gader. Besøget på designmuseet MUDE gav indblik i portugisisk og international designhistorie, og i Belém blev vi mødt af art deco-skatte og storslåede monumenter. Sintras slotte og gader dannede rammen om en dagsudflugt, mens museet Gulbenkian og en afskedsmiddag med udsigt over Lissabon satte det perfekte punktum. Trods den vanskelige start blev det en mindeværdig og inspirerende rejse – og ikke mindst en, vi sent vil glemme.
Besøg hos Bodil Manz – keramikkens mesterinde
I forårslys og smukke omgivelser i Odsherred tog Bodil Manz imod knap 20 gæster i sin bolig og sit atelier – en tidligere skolebygning, hvor hun frem til 1999 arbejdede tæt med sin mand, Richard Manz. Siden har hun videreført sit keramiske virke alene og med stor dedikation. Hun fortalte levende om sit lange kunstneriske liv, præget af ophold i bl.a. USA, Mexico, Korea og Japan, men med en helt egen stil. Allerede som 14-årig begyndte hun at arbejde med ler, og hun har indtil for nylig selv fremstillet sit porcelænsler. Hun arbejder uden assistenter og ser sin praksis som en vedvarende proces med udvikling og læring. Under rundvisningen fik gæsterne indblik i hendes arbejds-, dekorerings- og brændingsmetoder og kunne beundre de æstetiske, tynde og transparente værker i fin skærv. En dag præget af nærvær, skønhed og fordybelse i en markant kunstners univers.
Efter sommerferien fortsætter vi med spændende arrangementer:
Torsdag den 4. september 2025 kl. 17.00–19.00 i Designmuseets festsal
Dansk lampedesign til de mørke timer med Malene Lytken
Efter en skøn, lys sommer går vi med efteråret igen mørkere tider i møde. Da vinterhalvåret er mørkt i Danmark, har vi brug for at supplere solens sparsomme lys med lamper – både indenfor og udenfor husene. Og i Danmark er der i godt 100 år designet forrygende lamper. Malene Lytken, der har skrevet ph.d.-afhandlingen Lys og lamper til de danske hjem, holder foredrag og indvier os i sin omfattende viden om emnet.
Invitation med tilmeldingslink er vedhæftet.
Arrangementer i pipeline:
• Moderne skrift
• Et møde om AI-genereret design
• Havnerundfart med fremvisning af nye markante bygninger ved arkitekt Thomas Scheel
• Introduktion til udstillingen Koppen og Keramikeren ved Anne Cathrine Wolsgaard Iversen
• Onecollection og House of Finn Juhl
Vi ønsker jer alle en vidunderlig sommer og glæder os til at se så mange som muligt den 4. juni – eller på glædeligt gensyn i efteråret.
På vegne af bestyrelsen
Jeppe Skadhauge og Annette Hesselbjerg Lund
Om Designmuseets Venner
Designmuseet er en juvel blandt danske museer med sine mageløse og mangfoldige samlinger – perlerækker – af kunsthåndværk, dekorativ kunst og kunstindustri. Design udfolder sig over alt i vores tilværelse, fra typografien på små lægemiddeltabletter til store billedvævninger, design til rum med hygge og elegance, design til praktisk brug og til udsmykning, urtepotte- og skikkelsesskjulere (læs: overtøj) for enhver smag undtagen den dårlige! Righoldigheden af genstande og stilarter har kun begrænset rum i Designmuseet, men rokader og særudstillinger råder bod på pladsmanglen.
Designmuseet har haft en venneforening siden 1910, ”Kunstindustrimuseets Venner”, nu ”Designmuseets Venner”. Som de gode venner, vi er, dyrker og støtter vi Designmuseet, vi nyder godt af rundvisninger, ekspertforedrag, besøg hos kunsthåndværkere og designfremstillere, rejser ud i Europa, fx for at opleve art nouveau i borgmesterens repræsentationslokaler i Prag; i art nouveau rummene i Hamborgs Kunst und Gemeinde Museum og på Gottorp Slot; og sølv, Silkemuseet i Lyon, og lokalt sølvtøj, fliser og kniplinger på Tønder Museum, som tillige har fyldt opgangen i det gamle vandtårn med Hans J. Wegners møbler. ”Vennerne” ynder også et selskabeligt samvær og vil sikkert hævde, at et smukt dækket bord er godt design!
”Friendship is in need of constant renewal” skrev Francis Bacon (1561-1626), den engelske filosof, jurist og politiker, i sit essay “On Friendship”. Jeg har fornyet mit venskab med Designmuseet konstant siden 1970’erne, og jeg er blevet rigt belønnet, mageløst og mangfoldigt!
Ole Thage (1928-2022), æresmedlem
Formål
§1 i Vedtægterne:
Selskabet Designmuseets Venner er stiftet i København den 5. november 1910 under navnet Kunstindustrimuseets Venner og har som hovedformål at støtte Designmuseum Danmark, dets samlinger og dets virke.
Endvidere er det Selskabets formål at samle medlemmerne og holde dem orienteret om museets virke og udviklingen inden for kunstindustri, kunsthåndværk og design.
Medlemskab
Bliv medlem af Designmuseets Venner
• hvis du er interesseret i at følge med på designfronten – på alle skalatrin
• hvis du interesserer dig for design, møbelkunst og kunsthåndværk
• hvis du ønsker at støtte museets virke bl.a. gennem Venneforeningens årlige donationer
• hvis du ønsker at møde andre engagerede mennesker, der interesserer sig for design
Generalforsamling
Bestyrelsen Designmuseets Venner 2024
Grete Thrane, mag.art., næstformand
Karen Munk Christensen, cand.jur., kasserer
Poul Christiansen, arkitekt MAA, designer
Hanne Dalsgaard, arkitekt MAA, designer
Lone Rahbek Christensen, europæisk etnolog, mag.art.
Eva Esmarch, cand.jur., nævnssekretær
Annette Hesselbjerg Lund. Major Donor & Event Specialist
Bo Linnemann, arkitekt MAA, designer
Anne-Louise Sommer, mag.art., museumsdirektør
Beretning
Venneforeningens medlemmer af Designmuseets repræsentantskab 2023
Karen Munk Christensen, cand.jur.
Bo Linnemann, arkitekt MAA, founding partner af Kontrapunkt
Lone Rahbek Christensen, mag.art., europæisk etnolog
Hanne Dalsgaard, arkitekt MAA, designer
*Medlem af Designmuseets Bestyrelse
Vores Verden:
Designmuseum Danmark
SAMMUS
Designmuseets Venner er medlem af SAMMUS, en sammenslutning af museumsforeninger i Danmark. Det er en landsdækkende interesseorganisation for foreninger, der driver eller støtter museer. Se mere på www.sammus.dk
SAMMUS udgiver et nyhedsbrev 5-6 gange om året, som ligger på SAMMUS’ hjemmeside.
Formkraft
Arkivmaterialet skulle ikke stå alene hvorfor platformen Formkraft er skabt for at arkivet kan sameksistere med et kontemporært onlinemagasin.