Wegners stole og PP møblers familie-snedkeri

27. apr. 2022

Hans Wegner tegnede over 500 stole (femhundrede!), alligevel lød hans svar på hvilken stol, der var den bedste: ”Den næste”.

Med det svar siger det sig selv, at alle vi, der er ’stolenørder’, havde set særligt frem til blandt Vennernes arrangementer at besøge PP Møbler i Allerød. Det er nemlig her, mange af Wegners stole er og fortsat bliver fremstillet. Familiefirmaet, som blev grundlagt i dansk møbeldesigns guldalder i 1953, ledes nu af 3. generation og er dermed et af de eneste møbelsnedkerier i Danmark, der stadig holder fanen højt og overlever på sublimt håndværk og design.

Kasper Holst Petersen, der er 3. generation, fortalte levende og fyldt med gode anekdoter om firmaets historie med særligt fokus på det gode samarbejde mellem Hans J Wegner og Kaspers bedstefar Einar Petersen. Herefter fortalte salgschef Sten Hansen indgående om nogle af de udfordringer og landvindinger af håndværksmæssig art, som snedkerne havde mødt og løst, hvilket vi fik illustreret med møbeleksempler i showroom’et.

Efter et par timers intens information og en sandwich m.m. var vi klar til aftenens højdepunkt: En tur gennem troldmandens værksted, hvor vi fik en grundig indføring i de forskellige processer, træet gennemgår, for at man kan frembringe møbler af absolut topkvalitet. Hvert stykke træ bliver nummereret og nøje fulgt fra dets placering i træets stamme, til det år senere indgår i det færdige møbel. Vi så snedkersamlinger der holder, laminering af Cirkelstolen i Faradays bur, stukning af træ til erstatning for dampbøjning, polstring af Bamsestolen, opbinding af flaglinestolen m.m.

Vi sluttede af med en kop kaffe og et smugkig på stolen til Dronningen, hvoraf der netop er leveret 400 stk. til Amalienborg til erstatning for de tidligere forgyldte.

 

Poul Christiansen og Marietta Kolind